The Bluzone
5 jaar geleden

Ikaria en het geheim van dit bijzondere eiland

Graag nemen we jullie in de tweede blog mee naar de volgende blauwe zone: Ikaria!

Ikaria is een klein Grieks eiland in de Egeïsche Zee dat ten zuidwesten van Samos ligt, ze bezit een aantal van ’s werelds langst levende mensen.  De onderzoekers ontdekten dat de mensen van Ikaria drie keer meer kans hebben om 90 jaar oud te worden dan in de VS. Zij hebben ook ongeveer 20% minder kanker, de helft van het aantal hart-en vaatziekten dat gangbaar is in de westerse wereld en dementie komt er bijna niet voor.

Hieronder onthullen we het geheim van dit bijzondere eiland.

 

Het voedingspatroon bevat veel volkoren producten, groenten, honing en olijfolie.

Wat zij een van de belangrijkste dingen vinden aan eten is: eet niet te snel en geniet van je eten! Stop ook met eten als je voor 80% vol zit en eet niet om het eten.

 

Daarnaast is veel natuurlijke lichamelijke beweging belangrijk voor de mensen op Ikaria. Denk hierbij aan het werken op het land en het maken van wandelingen.

 

Wat wij, naast het gezonde voedingspatroon vooral op kunnen steken van de levenswijze op Ikaria is de ongedwongen, niet gehaaste sfeer die er heerst. Dit komt in ons dagelijks leven nog teveel voor. Stress doet zoveel meer met je lichaam dan gedacht wordt.

Hard werken doen de mensen op Ikaria ook, alleen ze missen geen moment van ontspanning en plezier maken. Probeer hier ook de juiste balans in te vinden in jouw dagelijkse leven.

 

 

Hieronder beschrijven we onze gerechten geinspireerd op dit mooie eiland:

 

Ikaria bread

Als basis voor dit gerecht hebben we gekozen voor een heerlijke zuurdesembol welke vers wordt afgebakken.

De kippendijen op het Ikaria bread zorgt voor de nodige dosis proteine. Deze kippendijen worden op smaak gemaakt met vadouvan kruiden en gewokt in de pan voordat het op je broodje komt.

 

Kikkererwten zijn een vast onderdeel van het dieet op Ikaria. Daarom hebben wij ervoor gekozen om het broodje te beleggen met de klassieke hummus, gemaakt van kikkererwten en tahin (sesampasta).

Bovendien hebben de onverzadigde vetzuren in de hummus een positief effect op je cholesterol en zorgen de vezels voor een goede darmfunctie.

 

Feta kaas mag natuurlijk niet ontbreken op een broodje geinspireerd uit Griekenland! Deze kaas heeft door de aanwezigheid van kalium een positief effect op de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel. Kalium is van essentieel belang voor een goede werking van ons zenuwstelsel.

Granaatappel voegt een sappige en frisse bite toe aan dit gerecht. Het bevat veel vitamine A, wat van essentieel belang is voor een goede leverfunctie en voor de groei en ontwikkeling van ons lichaam.

Rucola staat bekend om zijn wat peperige/walnootachtige smaak. Rucola bevat veel vitamine C, wat een van de belangrijkste vitamines is voor ons lichaam. Vitamine C dient voor een goed werkend immuunsysteem, het helen van wonden en ontgifting.

 

Onder andere de nootachtige smaak van de hummus  samen met de frisse smaak van de granaatappel zorgt ervoor dat dit broodje niet alleen in een gezond voedingspatroon past maar ook qua smaak perfect in balans is.

 

Ikaria bowl

De basis van deze bowl is bulgur. Deze leverancier van koolhydraten wordt langzaam in ons bloed opgenomen en zorgt er daarom voor dat suikerpieken worden voorkomen. Hierdoor heb je minder snel trek in zoete dingen of snel een hongergevoel.

 

De proteine in dit gerecht komt uit vlees en garnalen.

Het vlees bevat een flinke hoeveelheid zink, wat een belangrijke functie vervult in ons afweersysteem. Ook is zink een onderdeel van het hormoon insuline en vervult het een belangrijke rol in verband met de werking van de reuk- en smaakzintuigen.

De garnalen maken wij op smaak met olijfolie, spaanse peper, bladpeterselie en knoflook, deze worden vervolgens in de pan gewokt.

Garnalen bevatten jodium, dit zorgt ervoor dat de hormoonproductie van de schildklier op peil blijft.

 

De Ikaria groentenmix bestaat uit wortel, kikkererwten (daar zijn ze weer), witte ui en courgette. De mix wordt op smaak gebracht met peper, zout en munt voor een frisse smaak.

De voedzame kikkererwten zijn een belangrijke leverancier van koolhydraten, eiwitten en vezels. De ui, wortel en courgette zijn verantwoordelijk voor het aanvoeren van antioxidanten zoals vitamine E. Deze vitamine is een noodzakelijke voedingsstof voor de hartspier. Het verbetert de bloedcirculatie en vermindert het gevaar op bloedstolsels in belangrijke mate.

 

Onze avocado mais salsa die je bij dit gerecht eet zorgt ervoor dat alles samen komt tot een smeuig gerecht. Daarnaast zorgt deze salsa ervoor dat je de nodige gezonde vetten binnenkrijgt uit avocado en olijfolie.

Jalapeno pepers voor de spicy touch en rucola maken dit gerecht helemaal af.

 

 

Antibiotica- en hormoonvrij vlees

Onze runderen zijn van Ierse afkomst en zijn grootgebracht met gezonde voeding, zonder hormonen en preventief gebruik van antibiotica.

Puur vlees zoals het door de natuur bedoeld is.

 

Ikaria salad

De salade uit het Ikaria gebied heeft als basis onze veelzijdige slamix. Het is een mix van bladgroenten die op Ikaria een onderdeel is van het dagelijkse voedingspatroon. De eiwitten in dit gerecht komen van de kippendijen, heerlijk op smaak gebracht met vadouvan kruiden en gewokt in de pan.

Als voornaamste koolhydraatbron in dit gerecht is gekozen voor quinoa. Quinoa is koolhydraat- en eiwitrijk en bevat alle essentiele aminozuren die ons lichaam zo hard nodig heeft. Ook is quinoa heel geschikt binnen een glutenvrij voedingspatroon.

Naast de groenten uit de slamix wordt aan dit gerecht ook de Ikaria groenten mix toegevoegd, deze worden met de kippendijen en quinoa in de pan meegewokt.

De toppings van deze salade zijn: olijven, feta, walnoten. Deze drie dingen worden door de mensen op Ikaria veelvuldig maar met mate gegeten. Alles in balans. Nog een leuk weetje over walnoten: uit onderzoek is gebleken dat een handje walnoten per dag de kans op Alzheimer met 76% verkleint.

 

Wist je dat onze kippen zijn grootgebracht met gezonde voeding zonder hormonen en het preventief gebruik van antibiotica? Eerlijk en natuurlijk, zoals het zou moeten zijn!

 

 

Laat je inspireren door onze gerechten, gebaseerd op het gebied Ikaria in Griekenland:

 

‘The Island where people forget to die’.

 

Voor nog meer informatie en uiteraard het uitproberen van deze en nog meer heerlijke gerechten zien we je graag in ons restaurant aan de Oudegracht 122 in het centrum van Utrecht. Mocht je de deur niet uit willen kun je ons ook vinden via Thuisbezorgd, Ubereats en Deliveroo.