The Bluzone
5 jaar geleden

Het schiereiland Nicoya, Costa Rica, is het grootste Blue Zone gebied op aarde.

In Nicoya bevinden zich honderden 100-jarigen die allen gezond, fit en vitaal zijn. Lange tijd is het schiereiland afgesloten geweest van het vaste land. Komt het door de afzondering dat de inwoners van het schiereiland gezond langer leven? De mensen zijn hier gezonder, fitter, gelukkiger en vitaler. Wat kunnen we van ze leren? Om gezond langer te leven, zouden we de volgende lessen van Nicoya op moeten volgen:

 

* Ze eten heel veel kleurrijke groenten en vruchten. Hun voedingspatroon is zeer gevarieerd

* Hun voeding heeft als basis rijst, maïs, bonen en peulvruchten

* Al hun voeding verbouwen ze zelf in hun eigen tuinen, hierdoor beschikken ze over verse en onbewerkte producten

* Ze slapen iedere nacht minimaal 8 uur zodat ze uitgerust aan ene nieuwe dag beginnen

* Ze hakken iedere dag hout, lopen vele kilometers en zwemmen dagelijks. Lichamelijke beweging is erg belangrijk

* Ze drinken en koken met water dat een hoog gehalte aan calcium en magnesium heeft

* Ze hebben een “Plan de vida:” ze hebben een reden om voor te leven

* Ze eten vroeg in de morgen hun grootste maaltijd en in de avond hun kleinste

* Ze genieten van hun dagelijkse gezonde portie zon (vitamine D) van ongeveer 15 minuten.

 

 

 

Onze gerechten geïnspireerd op deze streek:

 

Nicoya fit burger

 

De basis voor dit gerecht is een heerlijke zuurdesembol welke vers wordt afgebakken.

Voor de nodige dosis proteïne zit op deze fitburger een burger van 100% Black Angus beef.

De burger wordt afgemaakt met een heerlijke avocadomayonaise voor de gezonde vetten, tomaat, rode ui, jalapeno pepers en slamix.

De zuurdesembol draagt bij een onder andere de opbouw en behoud van botten en tanden, een goede leverfunctie en een gezonde bloedsuikerspiegel. Wanneer je bloedsuiker- en insuline spiegel stabiel blijven heb je minder behoefte aan zoete dingen en helpt dit je dus om niet te gaan snoepen.

 

Nicoya salade

 

Onze salades zijn volwaardige maaltijden omdat deze je voorzien van alle macronutrienten (koolhydraten, eiwitten, vetten) die je nodig hebt.

De salade uit het Nicoya gebied bevat gamba’s, bulgur en een groentenmix met zoete aardappel, rode biet, knolselderij en pompoen. Deze mix wordt kort gewokt zodat de smaken optimaal behouden blijven en op smaak gemaakt met venkelzaad en honing. Daarna wordt de mix toegevoegd aan de basissalade met mais, feta en een heerlijke yoghurt dragon dressing.

Een veelzijdige salade dus boordevol met de nodige vitaminen voor ons lichaam. In het ideale geval zou ons voedsel alle benodigde vitaminen leveren. Sommigen vitaminen worden in ons lichaam zelf aangemaakt maar er is geen enkel voedingsmiddel dat op zichzelf het lichaam voldoende vitaminen levert. Daarom is het zo belangrijk om voldoende variatie in het voedingspatroon aan te brengen. Deze salade is daar een perfect voorbeeld van.

 

Nicoya burrito

 

De basis voor onze tortilla en bowl is gallo pinto. Dit is een Costaricaanse mix van basmatirijst, zwarte bonen, paprika, ui, jalapenopepers en Worcestershire saus.

De burrito’s geïnspireerd op het Nicoya gebied hebben als basis een high protein tortilla, deze wordt gegrild en belegd met een frisse papaya salsa, sla en pecorino kaas. Je kunt daarnaast kiezen voor een vulling met biologische kip op smaak gebracht met vadouvan of heerlijk gekruid gehakt.

 

De tortilla die wij gebruiken bevat meer eiwitten en minder koolhydraten dan de reguliere tortilla. Hierdoor hoef je dus minder rekening te houden met de vulling die je kiest en blijft je gerecht altijd in balans.

 

De basmatirijst die gebruikt wordt in de gallo pinto en dus in deze burrito zorgt voor een lang verzadigd gevoel omdat dit een zogeheten ‘complexe koolhydraat’ is. Dit wil zeggen dat het lichaam lang de tijd nodig heeft om het te verteren. De kans is daarom ook groot dat er geen overtollige glucose ontstaat tijdens dit verteren (waardoor je normaal gesproken aankomt in vet) maar dat alles wordt gebruikt om op te slaan in de spieren.

 

Nicoya bowl

 

Deze bowl heeft ook als basis de gallo pinto. Hierbij zit als eiwitbron de biologische kip op smaak gemaakt met vadouvan. Onze slamix en papaya salsa maken het geheel compleet door de frisse smaak die dit met zich meebrengt.

Dit gerecht is door de biologische kip hoog in eiwitten. Kip is een magere eiwitbron en dus uiterst geschikt om voldoende eiwitten binnen te krijgen zonder dat je veel vet eet. Eiwit is essentieel voor de groei, ontwikkeling en instandhouding van ons lichaam. Probeer dus bij iedere maaltijd die je eet per dag, iets van eiwitten binnen te krijgen. Als je kiest voor gerechten van The Bluzone2Go zit je hiermee sowieso goed, omdat wij hier al rekening mee gehouden hebben!

 

We hopen dat we je een indruk hebben kunnen geven van de gerechten uit het Nicoya gebied die we bij The Bluzone2Go te bieden hebben met een stukje uitleg daarbij waarom het bij kan dragen aan een gezonde levensstijl.

 

Voor nog meer informatie en uiteraard het uitproberen van deze en nog meer heerlijke gerechten zien we je graag in ons restaurant aan de Oudegracht 122 in het centrum van Utrecht. Mocht je de deur niet uit willen kun je ons ook vinden via Thuisbezorgd, Ubereats en Deliveroo.

 

Stay tuned voor de volgende blogs over de andere blauwe zones en de heerlijke gerechten die daarbij horen!