The Bluzone
7 jaar geleden

Sardinië – Nergens ter wereld worden mannen en vrouwen zo oud als daar

Hoe word je gezond en gelukkig oud? Op het eiland Sardinië kennen ze het geheim. Nergens ter wereld worden mannen en vrouwen zo oud als daar. 

 

 

Eten en drinken spelen een belangrijke rol. Vooral het speciale zuurdesembrood uit de streek bevat melkzuurbacteriën die suiker omzetten in melkzuur, waardoor de glycemische index (en dus suikerpieken) relatief laag zijn. Zuurdesem brood is dan ook wat we bij theBluzone2GO gebruiken voor de Fitburgers en Breads. Een ander veel gebruikt ingrediënt door de Sardiniërs is Pecorino kaas wat hoog zit in de Omega-3 vetten. Dit draagt bij aan een gezond cholesterolgehalte, hersenfunctie en gezichtsvermogen. Tevens werkt het onstekingremmend.

 

 

Naast de gezonde manier van eten is de dagelijkse beweging ook belangrijk. In de bergdorpen op Sardinië zijn mensen namelijk gewend om op het land te werken. Elke dag een berg op met een groep geiten is de normaalste zaak van de wereld. Dit doen ze dan ook hun leven lang.

Een andere opvallende factor in de levensstijl van Sardiniërs is de band met de familie. De band met kinderen en kleinkinderen is ontzettend hecht. In deze streek wonen ouders op hoge leeftijd meestal bij hun kinderen in huis, wat volgens onderzoek het leven verlengd.

 

Een greep uit onze gerechten die geïnspireerd zijn uit deze streek:

 

Foto’s:

TheBluzone2GO

Bluezones.com