The Bluzone
6 jaar geleden

De Magische Blauwe Zones

“Wat is dat? een “Blue Zone”?” Is de vraag die vaak gesteld wordt wanneer ik mensen uitleg waar ons concept op gebaseerd is. De zogenaamde “blauwe zones” zijn plekken op aarde waar mensen, meer dan gemiddeld, honderd jaar en ouder worden.  “Hoe kan dat?” Is de logische vraag die daarop vaak volgt. En daarna:”Waarom worden mensen daar ouder dan hier in het westen?” Het antwoord op deze vragen is ingewikkeld en niet eenduidig.

 

Er is een team van wetenschappers dat in de vijf plekken waar het over gaat onderzoek is gaan doen en daar gegevens van heeft vastgelegd. Uit deze gegevens blijkt dat er een aantal gemeenschappelijke gedragingen plaatsvinden onder de bevolking van alle vijf de blauwe zones. Deze gaan niet in de laatste plaats over de voeding en de manier waarop men voeding tot zich neemt.

Niet alleen worden mensen in de blauwe zones gemiddeld ouder dan hier. Dit doen ze ook in een gezondere en gelukkigere staat. Het blijkt dat gewoontes in voeding, beweging, familiekring, religie, en op sociaal gebied van grote invloed zijn op de mate waarin mensen, al dan niet, gelukkig en gezond oud kunnen worden.

 

Wij van The Bluzone hebben ons afgevraagd wat er, als het om voeding gaat, in onze maatschappij gebeurt waardoor het aantal eeuwelingen hier zo drastisch veel lager ligt dan daar. Toen we ons zijn gaan verdiepen kwamen we langs gegevens die er niet om liegen.

 

Zo is er nauwelijks sprake van overgewicht in de blauwe zones, daar waar we in het westen kunnen spreken van een stijgende lijn hier in. De logische oorzaak hiervan is dat mensen in het westen te veel eten en te weinig bewegen. Een van de kenmerken in de blue zones is dat mensen genoeg bewegen en, minstens net zo belangrijk, ook niet te veel eten. Daarnaast eten ze ook veel verse groenten, daar waar we in het westen vaak de nadruk leggen op koolhydraten. Koolhydraten die ons lichaam op meerdere manieren overbelasten.

 

Het lijkt er op dat mensen in de blue zones een gebalanceerd dieet volgen en dat wij in onze maatschappij een dieet hebben ontwikkeld dat onze lichamen een overdosis aan calorieën te verwerken geeft, waardoor overgewicht in steeds grotere mate voorkomt, met alle onpraktische gevolgen van dien. Overgewicht speelt een grote rol in hoe oud iemand wordt en in wat voor staat iemand een bepaalde leeftijd bereikt.

 

Een van de oorzaken van het ongezonde voedingspatroon in onze maatschappij is in onze ogen een gebrek aan kennis. We hebben onszelf afgevraagd:”Wat is eten?” Is eten, zoals in Nederland vaak de gangbare gedachte lijkt te zijn, bedoeld om betaalbaar en lekker te zijn? Dan zou eten een genotsmiddel zijn. Of is eten een basisbehoefte die bedoeld is om je lichaam te voorzien van de nodige voedingsstoffen? We kwamen tot de conclusie dat het laatste antwoord het juiste is. Onze uitdaging was na deze conclusie om gezond en uitgebalanceerd eten lekker te laten smaken.

 

Het team van the Bluzone bestaat uit mensen die gemotiveerd en gekwalificeerd zijn om een bijdrage te leveren aan een gezondere levensstijl op het gebied van voeding. In The Bluzone2Go presenteren wij op een snelle en verzorgde manier gerechten waarvan de calorieën berekend en inzichtelijk zijn, geïnspireerd door recepten en ingrediënten uit de Bluezones.

 

In aanloop naar de opening hebben chef-koks, in samenwerking met voedingsdeskundigen, hard gewerkt om door middel van testen, proeven, berekenen en brainstormen, een menu te presenteren dat zowel lekker als gezond is. In The Bluzone2go kunt u uw eigen maaltijd samenstellen en tegelijkertijd berekenen hoeveel calorieën u nuttigt. Deze maaltijden worden bereid met producten die duurzaam geproduceerd zijn en geen antibiotica, hormonen of pesticide bevatten. Ons personeel is in staat om u een goed advies te geven over hoeveel calorieën u nodig heeft en welke verhouding in eiwitten, vetten en koolhydraten passend voor u is.

 

Joël Lopulalan – Chef-kok & Voedingsdeskundige The Bluzone